Tips voor online schoolwerk thuis ten tijde van Covid-19

14 maart 2020

De overheid nam een duidelijke beslissing om alle lessen vanaf maandag 16 maart op te schorten tot na de paasvakantie. Dat heeft heel wat gevolgen voor ouders die een oplossing moeten vinden om hun kinderen thuis en in samenwerking met de scholen toch aan het (school)werk te houden.

Voor de leerlingen brengt een opschorting van de lessen heel wat veranderingen teweeg. De gekende dagelijkse structuur valt weg en ze merken al snel dat zo’n lockdown niet de vakantie is die ze zich voorgesteld hadden. Scholen delen reeds de eerste taken en herhalingsoefeningen uit via o.a. Smartschool.

Wereldwijd moeten ondertussen meer dan 300 miljoen kinderen van thuis uit studeren. Het Coronavirus (Covid-19) doet ons, op een versnelde manier, globaal nadenken over alternatieve manieren van studeren. In Hong Kong kregen ondertussen 800 000 leerlingen in wat de Wall Street Journal een ‘crash course in digital learning’ noemt.

Digital learning is, in de strikte zin van het woord, nog redelijk onbekend het grote publiek. Maar er zijn al enkele alternatieve vormen die reeds dagelijks gebruikt worden. Zo zijn de meeste leerlingen en ouders al vertrouwd met Bingel, Diddit en SmartSchool. Het is een nieuwe vorm van communicatie en structuur zich die we nog niet volledig gewoon zijn.

Structuur betekent dat we minder brain power verliezen aan dagelijkse beslissingen.

De meeste kinderen houden van de veiligheid van routine, het helpt hen om beter te studeren omdat een duidelijke structuur je hersenen helpt om ruimte vrij te houden voor andere belangrijke taken.

Hoe kunnen we structuur bieden aan aan onze kinderen in de komende weken. Enkele tips.

Tips voor schoolwerk aan huis


1 Creëer een plek in huis waar je kind rustig kan werken aan schoolwerk

Een tafel, bureau of andere plek waar er altijd gestudeerd wordt, is een duidelijke en visuele werkplek.
Maak eventueel een schoolbox met alle boeken die ze nodig hebben en die je weg kunt zetten als ze niet aan het studeren zijn. Niet iedereen heeft een plek die altijd vrij gehouden kan worden voor studeerwerk.

2 Maak samen een dagplanning op

Via deze link kun je een planning downloaden waarin je samen met je kind een overzicht kunt maken. Wat wordt er verwacht en tegen wanneer moet dit gebeuren? We kozen voor een plan dat begint in het weekend omdat kinderen het weekend gebruiken om de komende week voor te bereiden.

Een tijdsplanning biedt een duidelijke structuur en een afgebakend verwachtingspatroon.

teacheronline-schoolwerk-planner.jpg 68,4 KB


  • Vul op de planning de online lessen in die ingepland zijn vanuit de school.
  • Vul aan met bijkomende (huis)taken en plan deze daadwerkelijk in.
  • Lijst onderaan taken met een latere deadline op.

Kinderen zijn geen geboren planners. Daarom is het in het begin een goed idee om ze te begeleiden.

3 Geef een uitdaging aan je kind

Soms vervelen kinderen zich omdat ze niet genoeg geprikkeld worden. Wat interesseert je kind en waar willen ze graag meer over weten? Spreek af dat ze op eigen initiatief opzoekwerk doen en verwacht je aan een presentatie/powerpoint/tekening van het door hun gekozen onderwerp.

4 Haal leerstof in

Dit is hét moment om leerstof in het halen dat nog niet goed begrepen is. Nu heb je de tijd om leerstof ten gronde in te oefenen. Heeft je kind het moeilijker met wiskunde, Frans of een ander vak? Nu is het moment om dit aan te pakken.


teacheronline-preview.jpg 170 KB



Je kunt dit doen met met behulp van ons online bijles platform TeacherOnline. Tijdens de Coronaviruscrisis geven onze leerkrachten gratis bijles op het platform. Ook na de crisis is er nog één gratis testles beschikbaar om TeacherOnline uit te proberen. TeacherOnline biedt vrijwel alle vakken van het lager en secundair onderwijs aan.

Tips voor vrije tijd in huis


1 Vervelen is niet erg

Ik kijk met weemoed terug op de dagen dat ik me nog mocht vervelen. Heerlijk toch. Leg uit dat vervelen helemaal niet erg is en dat niets doen helemaal oké is. Door verveling leer je tot rust te komen en het is een moment om even alle prikkels van de dag te verwerken. Even helemaal tot rust komen zonder beeldscherm in de buurt.

2 Klusjes in het huishouden

Het huishouden is een deel van het dagelijkse leven en laat deze periode, nu onze kinderen meer thuis zijn, het perfecte moment zijn om je kind actiever te laten deelnemen aan dagelijkse taakjes. Om deze reden voorzien we ook een klusjesplanner voor thuis.

Tijdens de normale schooldagen bewegen kinderen veel meer dan nu. Dus … waarom geen extra beweging koppelen aan klusjes in en rondom het huis? Een win-winsituatie!

teacheronline-klusjes-planner.jpg 406 KB


Via deze link kun je de gratis pdf downloaden. Zo kun je zelf, in samenspraak met je kind(eren) een aantal klussen inplannen en laten uitvoeren. Opvoeden is immers ook je kind van zelfstandigheid laten proeven, leren en ervaren.

3 Zorg voor sociale contacten

Zorg ervoor dat je kind zich niet isoleert. Sociale contacten zijn en blijven nodig. Telefoneer dagelijks met de grootouders, videochat met vrienden. Je kan ook je kind virtueel  laten ‘home-scholen’ met vriendjes. Samen online huiswerk en taken maken, elkaar motiveren en feedback vragen.

4 Maak een ik-verveel-me-niet lijstje

Wat vind je kind leuk om te doen? Wat zijn de favoriete activiteiten van je tiener? Maak samen een lijstje op met activiteiten en overhandig het aan je kind bij een acute verveelsituatie.

5 Leer je kind zich alleen bezig te houden

Sommige kinderen kunnen niet alleen spelen of zich enkel met een beeldscherm amuseren. Zorg voor time-out-momenten waarin ze zich zonder beeldscherm en helemaal op zichzelf moeten vermaken. Tekenen, knutselen, iets maken voor de grootouders … zijn ideale bezigheden.

6 Zorg voor afwisseling in speelgoed of materiaal

Een duidelijk overzicht waarmee je kinderen zich kunnen bezighouden, kan heel motiverend werken. Het geeft overzicht en vergemakkeljkt het maken van een keuze. Zo raakt je kind minder snel uitgekeken op het speelgoed. Je kunt ook speelgoed of games ruilen met buren of vrienden voor meer variatie in het spel.

7 Soms is je kind gewoon moe

Een groeispurt of ‘hormonen bubble’ die op springen staat, een minderen dag … kunnen vermoeidheid in de hand werken en daardoor lukt het soms niet. En dat is prima. Iedereen heeft recht op een baaldag, maak er dan het beset van met een leuk boek, Netflix, samen zo gek mogelijk dansen op vrolijke muziek … om zo weer even bij te tanken.

We mogen de impact van de komende weken zeker niet onderschatten voor zowel de ouders als de leerlingen. “De schoolonderbreking zal voor een leerachterstand zorgen”, zegt onderwijsexpert Martin Valcke (UGent). Maar hij gelooft wel in de veerkracht van ons onderwijssysteem. “De opgelopen achterstanden qua leerplan en de eindtermen zullen gecompenseerd worden.”

Michel Vandenbroeck van UGent roept op om solidariteit. Voor alleenstaande ouders zal dit geen makkelijke situatie worden. Een regeling onder buren en kennissen om opvang te spreiden, lijkt hem een goed idee. 


Schrijf je in op BE-alert


BE-Alert is een alarmeringssysteem waarmee de overheid je verwittigt in een noodsituatie. Momenteel geeft het je de laatste updates over het Coronavirus. Het is een duidelijke en onafhankelijke informatiebron. De updates zijn betrouwbaarder dan de informatie die op sociale media of discussieforums circuleert. 
Ake, TeacherOnline.

Bijles

Bijles via een online platform
Door een community van ervaren leerkrachten

Online video en samenwerking zonder installatie
Snel en flexibel boeken zonder blijvende verplichting
Grote keuze aan vakken
Zelf kiezen welke leerkrachten je helpen

Op TeacherOnline kunnen leerlingen van het lager, middelbaar en volwassenenonderwijs les volgen bij ervaren leerkrachten, coaches en mentors.

Huiswerkhulp (gratis)

Huiswerkorganisaties breiden hun lokale aanwezigheid uit met een online platform

Online video en samenwerking zonder installatie
Agenda en boekingen van begeleiders
Leerlingen worden direct geholpen
Geïsoleerd platform voor elke organisatie

Via TeacherOnline kunnen huiswerkbegeleiders van huiswerkorganisaties leerlingen naast hun lokale aanwezigheid ook online helpen.

Recente blogartikels