Interview: onstaan van online bijles platform Teacheronline.

25 maart 2019

Interview in het lokale krantje, het kwartiertje, lente 2019.


interview-onstaan-van-online-bijles-platform-teacheronline-kwartiertje_800.jpg 231 KB

TEACHERONLINE.BE: START-UP VAN DIMITRI VAN DE PUTTE


Dimitri Van de Putte, die op het Hospitaalplein woont, heeft originele ideeën en hij heeft er eentje uitgewerkt. TeacherOnline. be is een start-up die ouders en kinderen van de lagere en middelbare school online bijles aanbiedt via een online platform.

Dimitri werkt als solutions architect bij Colruyt. Tijdens de heen- en terugreis met de trein en in het Groen Kwartier werkt hij aan TeacherOnline. Dimitri vindt het hier een aangename, sociale buurt die inspireert om ondernemend te zijn.

Waar komt het idee vandaan om de TeacherOnline webapp te maken?


“Ake en ik hebben veel rondgereden met onze dochter Aenea om haar te helpen met haar dyslexie. We dachten dat het veel gemakkelijker zou zijn als we online via de computer online bijles zouden vinden. Zo is het idee gegroeid en ben ik twee jaar geleden samen met twee partners gestart met de uitwerking ervan.”

Hoe gaat teacheronline.be in zijn werk?


“Stel, je zoekt online bijles voor je kind: de ouders schrijven het kind in op de website, en daarna kan je één of meerdere vakken aanduiden waarvoor je een leerkracht zoekt. Het systeem stelt een aantal leerkrachten voor op basis van de richting die je kind studeert. Je kiest een leerkracht en vervolgens kan je een online sessie boeken. De leerkracht bevestigt de sessie per email, en dan is het belangrijk om de sessie voor te bereiden. Via je smartphone kan je foto’s doorsturen van pagina’s uit het leerboek, of oefeningen, dan weet de leerkracht hoe hij de sessie kan aanpakken.”

“De les duurt ongeveer 45 minuten. De leerkracht gebruikt een computer met een webcam waar hij lesmateriaal of oefeningen kan voortonen. Na de les schrijft de leerkracht een verslag en mailt het naar de ouders. Soms stuurt hij extra oefeningen.”

Wie zijn de leerkrachten van TeacherOnline.be?


“De leerkrachten die online bijles geven zijn professionelen – sommigen zijn gepensioneerd – met een grote pedagogische achtergrond, die gewoon zijn les te geven aan kinderen. Verder zijn er pedagogen die ondersteuning geven in het ‘leren leren’. Andere bijlesinstituten doen dikwijls beroep op universiteitsstudenten, maar die hebben natuurlijk minder ervaring en geen pedagogische achtergrond.”

“De meeste van onze taalleerkrachten zijn native speakers. Doordat we online werken, heeft afstand geen belang. Zo is er bijvoorbeeld een leerkracht Frans die les geeft vanuit de Ardennen. We zijn trouwens nog op zoek naar bijkomende leerkrachten zodat we het aanbod kunnen uitbreiden.”

Voelt het niet onwennig voor de leerling om via de computer les te krijgen?


“De eerste twee sessies verlopen soms wat stroef, maar we zien dat zowel de leerling als de leerkracht snel wennen aan het platform. Het biedt veel voordelen: niemand verliest tijd met verplaatsingen, de les kan opgenomen worden voor kwaliteitscontrole en kwaliteitsverbetering. De leerkracht leert ook bij als hij zijn eigen les bekijkt.”

Wat zijn de toekomstplannen?


“Het platform is online sinds het begin van dit schooljaar en we hebben ons toegelegd op online bijles. In de toekomst zouden we graag huiswerkondersteuning aanbieden aan kinderen. Hoe vaak gebeurt het niet dat je thuis komt en dat je kind zegt ‘Papa, ik heb je nodig voor…’? Het zou veel beter zijn als de kinderen zelf snel contact kunnen opnemen met iemand die hen onmiddellijk kan verderhelpen. Er is veel vraag naar die dienstverlening, maar eerst moeten we een grotere pool van leerkrachten hebben. Goede leerkrachten vinden zodat we alle vakken kunnen aanbieden, is nu de grootste uitdaging.”

Hoeveel kost een sessie?


“Een sessie kost plusminus 36 €, de prijs hangt af van het aantal sessies die je bestelt. We werken met abonnementsformules, waarbij je een aantal sessies per maand kan kopen. Binnenkort zullen we blokken van een aantal sessies verkopen die je dan zelf kan inplannen wanneer nodig. De manier waarop de abonnementen en sessies verkocht worden, is iets waar we nog mee aan het experimenteren zijn om de beste formule te vinden voor ouders en kinderen.”
Dimitri, TeacherOnline.

Bijles

Bijles via een online platform
Door een community van ervaren leerkrachten

Online video en samenwerking zonder installatie
Snel en flexibel boeken zonder blijvende verplichting
Grote keuze aan vakken
Zelf kiezen welke leerkrachten je helpen

Op TeacherOnline kunnen leerlingen van het lager, middelbaar en volwassenenonderwijs les volgen bij ervaren leerkrachten, coaches en mentors.

Huiswerkhulp (gratis)

Huiswerkorganisaties breiden hun lokale aanwezigheid uit met een online platform

Online video en samenwerking zonder installatie
Agenda en boekingen van begeleiders
Leerlingen worden direct geholpen
Geïsoleerd platform voor elke organisatie

Via TeacherOnline kunnen huiswerkbegeleiders van huiswerkorganisaties leerlingen naast hun lokale aanwezigheid ook online helpen.

Recente blogartikels