Van april tot juni hebben we op het TeacherOnline platform tests gedaan. Het doel was om te kijken of we onze online bijles even effectief konden maken dan klassiek bijles.
We hebben onder andere, wekelijks, een online bijles sessie laten doorgaan tussen Kim, leerkracht Wiskunde en Zoë.
Vervolgens hebben we elke week verbeteringen aangebracht aan het platform tot dat de sessies heel efficiënt en productief verliepen.
Wat hebben we geleerd?
Hier volgt een overzicht van wat we, naast de zuiver technische ingrepen, geleerd hebben. Maar ook: “Hoe haal ik als ouder voor mijn kind het meeste uit online bijles.”
Een goede organisatorische workflow is belangrijk.
Het proces om de sessie in te plannen is super belangrijk. Als daar iets mee mis loopt en lukt het niet, dan is er geen sessie. En dan kan de leerling niet geholpen worden. We hebben op dat vlak TeacherOnline ingericht zodat het plannen van een sessie eenvoudig, duidelijk en efficiënt is.
Als ouder is het belangrijk om het plannen van sessies goed op te volgen.
teacheronline-bevestigings-sessie-ouder.jpg113 KB
Opvolging van de sessies is belangrijk.
Voorbereiden van de sessie is essentieel.
Sessies die goed voorbereid zijn werpen hun vruchten af.
Wat bedoelen we met voorbereiden?
Ten laatste de dag voor de sessie, bekijkt de leerling (al dan niet onder toezicht van de ouder) wat er gezien is in de klas, de leerstof waarvan er een toets of taak aankomt, of iets dat hij/zij niet zo goed begrijpt.
De leerling of ouder neemt zijn/haar smartphone, opent de TeacherOnline mobile app en maakt foto’s van de notities. Noteer eveneens het onderwerp van de sessie. Je kan alles ook vanop je computer doen.
Neemt dat veel tijd in beslag?
Neen, dit neemt hooguit 2 minuten in beslag, maar het spaart heel veel tijd uit tijdens de sessie. De leerkracht kan je notities bekijken, de les voorbereiden en begrijpt op welke manier hij/zij de online bijles moet aanpakken.
teacheronline-bereid-de-sessie-voor.jpg79,3 KB
Bereid de sessie voor.
Een goede internet verbinding blijft belangrijk.
Zorg voor een goede internet verbinding tijdens de sessie. Als de verbinding wegvalt en je moet terug verbinden met je WiFi access point, dan verlies je tijd - en het is frustrerend.
Als de connectie tijdens de sessie verbreekt, dan kan een browser refresh ervoor zorgen dat je verder kan doen. In de praktijk is het handig als dit niet voorvalt.
We merken dat er bij veel gezinnen niet in alle kamers goed WiFi bereik is. Een netwerk kabel is steeds de veiligste oplossing om een sessie te volgen zonder onderbrekingen.
Online bijles sessies zijn een sterk alternatief voor regulier bijles.
Eigenlijk zijn de resultaten van Zoë, 91% op wiskunde, ook voor ons heel verassend geweest. We wisten dat er veel verbetering was, maar toch hadden we de impact van de online bijles op Zoë’s resultaten onderschat. Een paar testen zijn natuurlijk niet genoeg om een sluitende conclusie te maken.
Meer online bijles sessies in het schooljaar 2018-2019 zullen ons toelaten het platform te blijven verbeteren.
Dat is waar we voor gaan!
Dimitri, TeacherOnline.
Bijles
Bijles via een online platform Door een community van ervaren leerkrachten
Online video en samenwerking zonder installatie
Snel en flexibel boeken zonder blijvende verplichting
Grote keuze aan vakken
Zelf kiezen welke leerkrachten je helpen
Op TeacherOnline kunnen leerlingen van het lager, middelbaar en volwassenenonderwijs les volgen bij ervaren leerkrachten, coaches en mentors.
Huiswerkhulp (gratis)
Huiswerkorganisaties breiden hun lokale aanwezigheid uit met een online platform
Online video en samenwerking zonder installatie
Agenda en boekingen van begeleiders
Leerlingen worden direct geholpen
Geïsoleerd platform voor elke organisatie
Via TeacherOnline kunnen huiswerkbegeleiders van huiswerkorganisaties leerlingen naast hun lokale aanwezigheid ook online helpen.