3 tips om het schooljaar goed te starten.

30 augustus 2018

lacie-slezak-128106-unsplash.jpg 59 KB


Of je er nu naar uitkijkt of niet, het nieuwe schooljaar komt eraan.

Binnenkort wordt er weer met boeken gesleurd (zelfs in 2018), een lunchpakket gemaakt en naar school gekoerst met de fiets, bus of auto.

Hier volgen 3 praktische tips om vanaf het begin een goede start te maken.

1 Geef alles een plaats


Dit klinkt heel logisch, maar toch is het niet zo evident om alles een vaste plaats te geven in huis. Een plaats voor de lege brooddoos, een plekje voor de boekentas, het schoolgerief, de schriften, papier, pennen, potloden, etc.

Met een beetje organisatie, zal je kind geen tijd verliezen. De ongerustheid om zich te herinneren waar alles ligt, valt dan weg. Vaak werkt het zoeken naar spullen uitstelgedrag in de hand. Bij het zoeken naar een schrift geraak je al snel afgeleid door speelgoed, hobby spullen of gadgets.

Naast een plaats om spullen op te bergen, is er ook een plaats nodig om te studeren. Het is gemakkelijk als dit steeds dezelfde plaats is. Onbewust koppelen we de plaats aan de activiteit van het leren, waardoor dit gemakkelijker gaat.

Zorg er ook voor dat er duidelijke afspraken gemaakt zijn over de aan/afwezigheid van muziek, Netfix en sociale media tijdens het studeren.

Alles een plaats geven is bijzonder moeilijk bij gescheiden ouders. Ligt het schrift hier bij mama of nog bij papa? Als je kind van woning moet wisselen, kijk dan goed na of de juiste schoolspullen mee verhuisd zijn. Het is ook een stukje jouw verantwoordelijkheid.

2 Integreer school en studeren in je gezinsleven


Niets is moeilijker dan jezelf elke dag te motiveren om te leren op een willekeurig moment van de dag.

Als je een studiemoment inplant in het schema van de avond, en je geen mogelijkheden biedt om van dat schema af te wijken, dan wordt het geen kwestie van motivatie, maar een kwestie van gewoonte om aan de slag te gaan.

Gewoontes nestelen zich in je leven na ongeveer 20 dagen. Dus probeer in het begin zeker niet af te wijken van het geïntegreerde schema.

Gewoontes verminderen uitstelgedrag en bieden een goede structuur aan je kind.

estee-janssens-396887-unsplash.jpg 123 KB

3 Help je kind te plannen


Leer je kind plannen. Dit kan via een agenda, een blad papier of een bullet journal. Als je vanaf het begin plant en hen dit aanleert, zijn er minder verassingen. Make we niet allemaal mee dat je dochter of zoon ‘s avonds zegt: ‘Ik moet eigenlijk nog een boekbespreking maken tegen morgen.’

3 Stappen om te plannen:

  • De planning maken: opschrijven wat je moet doen en tegen wanneer. Wees realistisch en voorzie extra tijd voor onverwachte tegenslag.
  • De planning delen: een gedeelde planning brengt verantwoording en inzet met zich mee en een lichte druk om je aan de planning te houden.
  • De planning uitvoeren: niets is zo leuk dan zaken van je planning te schrappen. Geef je kind een aanmoediging, een ‘Goed gedaan!’ of een ‘high five’.

Zorg ervoor dat je planning altijd binnen handbereik ligt en zichtbaar is tijdens het studeren. Plan op zijn minst een week vooruit.

Met plannen leert je kind de tijd om een taak te doen realistisch inschatten. Een eigenschap dat in het leven terug te vinden is bij veel succesvolle mensen.

Plannen is niet alleen goed voor je kind maar ook voor je gezin. Het laat je toe om een goed overzicht te krijgen van alle activiteiten en vrije tijd van je kinderen.

Heb je zelf ook nog tips voor een goede start? Deel ze gerust op de TeacherOnline Facebook pagina.

Have fun.
Dimitri, TeacherOnline.

Bijles

Bijles via een online platform
Door een community van ervaren leerkrachten

Online video en samenwerking zonder installatie
Snel en flexibel boeken zonder blijvende verplichting
Grote keuze aan vakken
Zelf kiezen welke leerkrachten je helpen

Op TeacherOnline kunnen leerlingen van het lager, middelbaar en volwassenenonderwijs les volgen bij ervaren leerkrachten, coaches en mentors.

Huiswerkhulp (gratis)

Huiswerkorganisaties breiden hun lokale aanwezigheid uit met een online platform

Online video en samenwerking zonder installatie
Agenda en boekingen van begeleiders
Leerlingen worden direct geholpen
Geïsoleerd platform voor elke organisatie

Via TeacherOnline kunnen huiswerkbegeleiders van huiswerkorganisaties leerlingen naast hun lokale aanwezigheid ook online helpen.

Recente blogartikels